aİkİdo nasıl çalışılır

O’ Sensei Morihei Ueshiba tarafından 1938’de yazılan “Budo” kitabından alıntı. Bunlar özellikle dojoya yeni başlayanlar için yazılmış kurallardır.

1. Budo’nun asıl amacı bir adamı tek vuruşta öldürmekti. Bu nedenle eğitimde öğretmene sorgusuz sualsiz itaat etmeli ve asla rekabete girmemelisiniz.

2. Orijinal anlamıyla Budo, bireyin çevresiyle bağlantısını öğretme yöntemidir. Bu nedenle sınıfta sürekli olarak çevrenizi hissetmeniz gerekir. Bu alıcılığı ve sağlıklı bir hazır olma durumunu korumanız gerekir.

3. Her zaman mutlu bir ruh hali içinde olmalısınız.

4. Öğretmen, işinize rehberlik etmek için size yalnızca genel bir çizgi ve bireysel talimatlar verebilir. Ekipmanın pratik kullanımına ancak sürekli çalışmasıyla hakim olmak mümkündür. Vücudunuzun hareketlerini algılamayı öğrenin. Aynı anda birçok teknik türünü öğrenmek için gereksiz girişimlerde bulunmayın, formları tutarlı bir şekilde inceleyin ve her birinde tam bir ustalık elde edin.

5. Antrenman doğru ısınma ile başlamalıdır. Bu, vücudu güçlendirecek ve üzerinde ani etkileri önleyecektir. Antrenmanın ilk on dakikası bir sonrakinden daha az yoğun olmalıdır. Kıdemli öğrencilerin bile sakatlanmak için bir nedeni yok. Derslerin neşe getirmesi gerektiğini unutmayın. Faaliyetlerinizin gerçek amacını anlamalısınız.

6. Orijinal anlamda Budo, uyum ruhunda bir derstir. Amacı, dünyayı iyileştirebilecek gerçek bir insan kişiliğinin geliştirilmesidir.

EĞİTİM KURALLARI

Dojoya girdiğinizde, başka bir dünyaya, savaşçının dünyasına girersiniz. Burası saygı ve dostluk ruhunun hüküm sürdüğü bir yer olabileceği gibi, paranoya ve güvensizliğin hüküm sürdüğü bir yer de olabilir. Tatami bize saldırır ve biz de içgüdüsel olarak tepki verme yeteneğimizi artırarak saldırırız. Güvenlik ve disiplini gözlemlememize, agresif tepkileri yönlendirmemize ve şefkat ve saygı geliştirmemize izin veren gizli görgü kuralları ve genel ahlaktır. Bu yüzden Aikido kurallarına uymak gerekiyor!

Aikido bir spor değildir. Zihni, bedeni ve ruhu eğitmek için bir disiplin, eğitim sürecidir. Aikido yapılan dojo spor salonu değildir. Burası Üstat Morihei Ueshiba’nın öğretilerinin çalışıldığı yerdir. Nefsinin dışavurum yeri değil, insanın bedeninin, zihninin ve ruhunun yükselip arındığı bir yerdir. Saygı, samimiyet, alçakgönüllülük ve bir atmosfer yaratmak tüm öğrenme süreci için kritik öneme sahiptir ve Aikido bir savaş sanatı olduğu için her katılımcının güvenliği için de kritik öneme sahiptir.

Eğitim kuralları:

1. Kurucunun öğretilerine ve felsefesine ve ayrıca eğitmenin bu öğretiyi aktarma biçimine saygı duymak gerekir.
2. Aikido tekniklerini asla başkasının aleyhine kullanmamak ya da egosunu dışa vurmamak her öğrencinin ahlaki görevidir. Bu bir yok etme tekniği değil, yaratma tekniğidir. Bireyin gelişimi yoluyla daha iyi bir toplum yaratmak için bir araçtır.
3. Tatamide ego çatışması olmamalıdır. Aikido bir sokak dövüşü değildir. Saldırgan tepkilerinizi yenmek ve temizlemek, sosyal sorumluluğunuzu keşfederek samurayın ruhunu hayata geçirmek için tatamidesiniz.
4. Tatamide rekabet olmamalıdır. Aikido’nun amacı düşmanla savaşıp onu yenmek değil, kendi saldırgan içgüdüleriyle savaşıp bu içgüdüleri yenmektir. Aikido’nun gücü kas gücünde değil, esneklik, iletişim, koordinasyon, kontrol ve alçakgönüllülüktedir.
5. Kibir kabul edilemez. Hepimiz sınırlarımızın farkında olmalıyız.
6. Tüm insanların fiziksel yetenekleri ve onları Aikido yapmaya iten sebepler farklıdır. Bu saygıyla karşılanmalıdır. Gerçek Aiki, tekniğin her değişen koşulda doğru ve esnek uygulanmasıdır. Herhangi bir hasara neden olmamaktan siz sorumlusunuz. Antrenman partnerinizi ve kendinizi korumak zorundasınız.
7. Eğitmen tarafından verilen talimatları dinleyin. Ve tüm talimatlarını içtenlikle ve elinizden geldiğince takip edin. Anlaşmazlıkların burada yeri yok.
8. Tüm öğrenciler aynı ilkeleri öğrenir. Öğrencilerin tercihleri arasında herhangi bir çatışma olmamalıdır. Dojo’nun tüm üyeleri bir ailedir ve Aikido’nun sırrı uyum içindedir.

dojoda davranış kuralları

1. Dojoya girerken ve çıkarken, ayakta eğilerek selam verin. Bu dojoya ve orada çalışanlara saygıdandır.
2. Eğitim araçlarına saygılı davranın. Adam temiz ve bütün olmalı. Silahlar iyi durumda ve kullanılmamışsa yerinde olmalıdır.
4. Asla başkasına ait kıyafet ve silahları kullanmayın.
5. Uygulamaya başlamadan birkaç dakika önce, iyice ısınmış, kabul edilen kurallara göre yerinize, sakin bir meditasyon halinde oturmalısınız. Bu birkaç dakika, zihninizi günün problemlerinden arındırmak ve derslere hazırlanmak için tasarlanmıştır.
6. Sınıf, belirlenen törene göre açılır ve kapanır. Zamanında gelmek ve bu törene katılmak önemlidir, ancak yine de geç kalırsanız, eğitmen sınıfa katılmanız için bir işaret verene kadar, minderin yanında kurallara göre oturarak beklemelisiniz. Mindere yaklaşırken, oturma pozisyonunda eğilmelisiniz. En önemlisi derslere karışmamaktır.
7. Yanlarda minder üzerine oturmalısınız (kurulu oturma pozisyonu). Diziniz yaralıysa, bağdaş kurabilirsiniz, ancak asla bacaklarınızı uzatarak oturmayın ve asla bir duvara veya direğe yaslanmayın. 
8. Sakatlanmadığınız veya hasta olmadığınız sürece, antrenmanları bırakmayın.
9. Dersler sırasında, eğitmeniniz öğreneceğiniz tekniği gösterdiğinde, onu yerde oturur pozisyonda sakin ve dikkatli bir şekilde takip etmelisiniz. Gösteri bittikten sonra, eğitmeninize, sonra partnerinize eğilirek selam verirsiniz ve ancak o zaman tekniği uygulamaya başlarsınız.
10. Bitiş sinyali verildiğinde hemen durmalısınız. Partnerinize selam vererek diğer öğrencilerle hızla bir olursunuz.
11. Asla boş durmayın. Pratik yapmalı veya gerekirse doğru pozisyonda oturarak sıranızı beklemelisiniz.
12. Herhangi bir nedenle kesinlikle eğitmene bir soru sormak gerekiyorsa, ona yaklaşın (asla onu size davet etmeyin), saygınızı ifade ederek eğilin ve ondan onay bekleyin. 
13. Dersler sırasında kişisel talimatlar alarak, Seiza’da oturun ve eğitmeni yakından izleyin. İşi bittiğinde ona eğilerek selam verin. Bir başkasına talimat verdiğinde, dersi takip etmek için çalışmayı bırakmalısınız. Doğru pozisyonda oturun ve işi bittiğinde ona selam verin.
14. Çok deneyime sahip birine saygı gösterin. Teknik hakkında asla tartışmayın.
15. Pratik yapmak için buradasınız. Fikirlerinizi başkalarına empoze etmeyin.
16. Üzerinde çalışılan bir hareket biliyorsanız ve onu bilmeyen biriyle çalışıyorsanız, o kişiye o harekette rehberlik edebilirsiniz. Ancak kıdemli bir seviyeye ulaşmadıysanız, eğitim partnerinizi düzeltmeye veya talimat vermeye çalışmayın.
17. Minderdeki konuşmaları mutlak minimumda tutun. Aikido bir deneyimdir.
18. Derslerden önce veya sonra minderin etrafında dolaşmayın. Bu alan, eğitim almak isteyen öğrenciler için tasarlanmıştır. Dojoda iletişim kurulacak başka yerler de vardır.
19. Mat her gün derslerden önce ve sonra yıkanmalıdır. Herkes dojoda temizliği sağlamakla yükümlüdür.
20. Dersler sırasında ve minderin üzerinde olduğunuz diğer zamanlarda minderin üzerinde veya yakınında yemek, içmek veya sakız çiğnemek yasaktır.
21. Derslerde takı takmamalısınız.